Om te insinueren waar licht vandaan komt, kun je een camera, flitser, mobiele telefoon of iets dergelijks gebruiken.

Foto: Edgar Dumas

De foto van deze oefening kan binnen of buiten worden gemaakt. In deze oefening gaan we uit van een buitenfoto. Als je de foto binnen maakt, zorg dan voor een raam of deuropening op de achtergrond (maar geen felle zon in beeld).

STAP 1: Plaats het model in tegenlicht of de schaduw, zoals op bovenstaande voorbeeldfoto.

STAP 2: Het omgevingslicht op de achtergrond belicht je zodanig dat de lucht intens blauw wordt. In dit voorbeeld is de achtergrond met 3 stops onderbelicht met een camerainstelling f/8 – 1/125sec – 100 ISO – 30mm.

STAP 3: Maak een foto zonder flitser om te controleren of je tevreden bent over de belichting van de achtergrond. Pas eventueel de belichting aan.

STAP 4: Zet nu de flitser op 1/1, oftewel het volle vermogen. Zoom in met de flitsbuis naar 135mm om het flitslicht te bundelen. Richt de flitser op het gezicht. Maak nu de foto met flits en beoordeel of je het flitslicht moet aanpassen voor een goede belichting op het gezicht.

Tip: Wil je dat het model richting de flitser kijkt, geef de instructie om náást de flitser te kijken en niet pontificaal in de flitser

Terug naar het overzicht van de flitsoefeningen