Het richtgetal is de aanduiding van het flitsvermogen van de flitser. Het is de hoeveelheid flitslicht die een flitser kan afgeven.
In de regel geldt dat een hoog richtgetal meer flitslicht afgeeft dan een laag richtgetal. Dat is handig om te weten wanneer je een nieuwe flitser gaat kopen. Toch is enige nuance op zijn plaats.
Maar eerst leggen we uit hoe een richtgetal berekend wordt.
De formule van het richtgetal
richtgetal : diafragmawaarde = flitsbereik in meters (gedefinieerd bij een filmgevoeligheid van 100 ISO)
Voorbeeld met een richtgetal van 32:
(Richtgetal) 32 : (diafragma) 8 = (meters afstand) 4
of
(diafragma) 8 x (meters afstand) 4 = (Richtgetal) 32
Voorbeeld met een richtgetal van 16:
(Richtgetal) 16 : (diafragma) 8 = (meters afstand) 2
of
(diafragma) 8 x (meters afstand) 2 = (Richtgetal) 16
De nuance van het richtgetal
Flitsers met een hoog richtgetal hebben dus meer flitsvermogen. Maar nu de nuance. Lees het woord ‘richtgetal’ eens goed. Het is niets meer en niets minder dan een richtgetal. Het is dus geen absolute waarde.
Bepaalde fabrikanten definiëren het richtgetal van bepaalde type flitsers op een andere manier. Dan is niet 100 ISO maar 200 ISO het uitgangspunt. Bij deze verdubbeling van de lichtgevoeligheid neemt het richtgetal toe met een factor 1,4.
Ook wordt de brandpuntsafstand soms anders gedefinieerd. Het richtgetal heeft dan een andere waarde bij 50mm dan bij 105mm.
Ben je op zoek naar een flitser met een een grote flitsopbrengst en je wilt verschillende merken vergelijken, zorg er dan voor dat je de formule juist interpreteert. Want een hoger richtgetal betekent niet per definitie dat de flitser een hoger flitsvermogen heeft.
Meer leren over Flitstechnieken? Download de Begrippenlijst Flitsfotografie. Het is gratis en geeft een opsomming van meer dan 60 termen over on-camera en off-camera flitsen.
Verdiepende uitleg en praktijkoefeningen? Bestel een van de instructieboeken of schrijf je in voor een workshop Flitsfotografie