- Nikon SB 500 en SB600
- Sony HVL42
- Metz Mecablitz 26 en 36
- Godox TT350
- Yongnuo YN568, YN685 en YN968
- Nissin Di700, i40 en i60
- Sigma EF610
Het rijtje van de genoemde flitsers is niet compleet, maar het zijn reportageflitsers met beperkte informatie op de achterzijde. Ze doen qua flitskracht niet onder voor flitsers met uitgebreide informatie. Ze zijn alleen compacter qua uitvoering en vaak lager in prijs.
Gebruik je een van deze flitsers en wil je weten wat de nummers en icoontjes achterop de flitser betekenen? Lees dan verder.
Hoewel jouw specifieke flitser er net even anders uit kan zien, zijn de afbeeldingen hieronder algemeen herkenbaar voor de meeste types.
1. Indicatie voor TTL flitsmodus.
2. Indicatie voor High Speed Flitssynchronisatie.
3. Indicatie voor automatische of manuele zoom.
4. De flitser herkent de brandpuntsafstand als de zoom op A-zoom staat. De spreidingshoek wordt automatisch aangepast bij het in- en uitzoomen van de lens.
5. Indicatie voor flitscompensatie.
TTL Flitsmodus en de oh-zo belangrijke flitsafstand
In TTL wordt de flitskracht automatisch afgestemd op het onderwerp waarop je scherp stelt. Er moet rekening worden gehouden met een bepaalde maximale afstand. Doe je dat niet, dan kan het flitslicht het onderwerp niet bereiken. Gevolg: het onderwerp wordt onderbelicht.
Lees hier het artikel Wat is de flitsafstand van reportageflitsers?
Nooit meer mislukte flitsfoto’s maken? Ga dan actief aan de slag met de flitsoefeningen uit het instructieboek Flitsen met een Reportageflitser.